Derfor bør du investere ressourcer i branding

Alt for få anerkender den værdi, der kan være forbundet med en solid, koncentreret indsats på branding-området, hvilket uden tvivl skyldes, at det nærmest er umuligt at måle de direkte afledte effekter af indsatsen. Det er en skam, for der kan være virkelig meget værdi forbundet med at excellere inden for disciplinen. Læs her, hvad disciplinen blandt andet indebærer, og hvorfor din virksomhed bør fokusere på branding.

Allerførst kunne jeg godt tænke mig, at vi starter med en lille øvelse. Et lille eksperiment rent faktisk.  

Jeg vil godt bede dig om at tænke på fem brands.

Det må være hvilke som helst brands, både danske og multinationale.

Hvilke brands tænker du på?

Et forsigtigt gæt herfra er, at du i hvert fald tænkte på mindst et af følgende tre brands: McDonald’s, Coca-Cola eller Apple.

Har jeg ret?

Det har jeg garanteret.

Disse tre brands vil nemlig poppe op i bevidstheden hos rigtig mange af os, når vi tænker brands. Det skyldes dels, at kendskabsgraden til de tre brands er ekstremt stor. I endnu højere grad skyldes det dog måden, hvorpå virksomhederne har brandet sig henover de seneste mange år. For at sige det mildt: Det har de været knaldhamrende dygtige til.

Alle tre virksomheder har været ekstremt skarpe til at skabe en stærk fortælling om deres brand og kompetent fortalt denne på tværs af adskillige forskellige kanaler.

Tilmed har virksomhederne været ekstremt dygtige til at spejle deres værdier og visioner via deres kommunikative handlinger og adfærd, og dette har været afgørende for, at de har opnået den succes, de har.

Hvordan arbejder man med branding?

Der er mange forskellige måder, hvorpå man kan arbejde med branding. Ens for langt de fleste tilgange er, at det som virksomhed handler om at finde frem til sit ‘why’.

Hvad betyder en virksomheds ‘why’?

En virksomheds ‘why’ beskæftiger sig med, hvorfor en virksomhed eksisterer. Når man skal finde frem til ens virksomheds “why”, skal man som virksomhed afklare, hvad ens hovedmission er.

Hvis man udelukkende er sat i verden for at tjene penge, er ens chancer for succes med branding minimal. Der skal et mere hæderligt og interessant eksistensgrundlag til, end at man bare vil fylde pengetanken.

Du kan høre meget mere om det såkaldte ‘why’, og hvordan du finder frem til dette i denne Ted Talk med Simon Sinek: https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA&t=2s.

Et eksempel på en dansk virksomhed, der er dygtig til branding-delen  

Eksempler til at konkretisere lettere abstrakte tanker og pointer er altid styrkende, synes jeg.

Derfor har jeg fundet en virksomhed, der i mine øjne gør rigtig mange ting rigtigt inden for branding-området.

Virksomheden hedder Curvii.dk, og der er tale om en webshop, der sælger tøj til kurvede kvinder.

Man er ikke i tvivl om, at virksomhedens ‘why’ er noget i stil med, at de vil give kurvede kvinder en fantastisk shoppingoplevelse.

Det visuelle udtryk hos Curvii dufter dejligt feminint. Tonen i kommunikationen er tydeligvis med tanke på målgruppen, og deres vision er indlejret i meget af deres eksterne kommunikation.

Ydermere spejles Curviis vision i deres adfærd. Virksomheden iværksætter nemlig flere forskellige initiativer med henblik på at give deres kunder den bedst mulige shoppingoplevelse.

For nogle år siden åbnede de eksempelvis et showroom, hvor potentielle kunder kan komme og prøve tøjet i hyggelige og afslappede omgivelser.

Et andet initiativ, der indikerer, at Curvii har fokus på at give deres kunder den bedst tænkelige shoppingoplevelse, er, at de måler deres tøj og angiver målene for hvert eneste klæde på hjemmesiden.

Hvorfor giver det mening at måle tøjet? Det før det, fordi størrelserne ikke nødvendigvis er tilsvarende hos de forskellige mærker som Junarose, Zhenzi, Gozzip og Zizzi.

Med branding husker omverdenen dig bedre

Det er svært at måle på effekterne af ens branding-tiltag, hvilket er en af forklaringerne på, hvorfor nogle marketing-folk er en anelse skeptiske over for disciplinen. En anden forklaring er uvidenhed, og at for mange marketing-folk ikke har sat sig særligt meget ind i tingene, før de kæfter op som eksperter.  

Dykker man ned i emnet branding, finder man hurtigt ud af, hvilken enorm værdi der kan være forbundet med at excellere inden for disciplinen.

Man opdager, at kundeloyaliteten er enorm, hvis brandet er stærkt, og at folk har væsentligt lettere ved at huske brands med stærke fortællinger, end brands der ikke har fokus på den del.

Konkretisering af den merværdi, som branding kan tilføre til et produkt

Hvis man isoleret set kigger på en almindelig Coca-Cola, er der tale om en læskedrik med brus.

Alligevel ophøjes Coca-Cola-produkter til noget helt særligt. Selv mig, der ikke engang kan lide cola, har en masse positive associationer knyttet til Coca-Cola.

Når jeg tænker Coca-Cola, ser jeg ikke blot en læskedrik foran mig. Jeg ser så meget mere; jeg ser den store røde lastbil med julemanden på, jeg ser den sensuelle flaske, jeg ser bedårende isbjørne, og endnu vigtigere: Jeg mærker, at der vækkes følelser i mig. Jeg føler glæde, idyl og andre positive ting, når jeg tænker på Coca-Cola.

Coca-Cola er et gennemført brand. Alt spiller sammen. Logo, kommunikation og adfærd tager alt sammen afsæt i samme vision. Derfor er fortællingen om og brandet Coca-Cola så stærk(t).