Beskriv din opgave grundigt og send den til bureau.dk.
Vi ringer dig op, får bekræftet opgaven og vender detaljerne.
Vi matcher dig til det rette bureau, som kan hjælpe dig videre.
Vi ejere af hjemmesider arbejder undertiden ud fra en semifordærvet moral, når vi med økser og spidse sko kæmper os vej op ad et ganske bestemt bjerg. Et bjerg, hvor der er masser af selskab på toppen i form af besøgende, læsere, kunder – og salg.
Bjerget hedder Google, og når vi starter klatreturen, gør vi det helt uden sikkerhedsline. Som vi kommer deropad, formår vi ofte at overtale andre til at kaste os en line og hjælpe os lidt på vej. Så går det lidt hurtigere for et kort øjeblik. Det kaldes linkbuilding, og man må kunne det, hvis man har ambitioner om at nå til tops. Det ved de fleste bjergbestigere. Desværre sker det ind imellem, at man får sig hægtet på en skidt line. Og pludselig finder man sig selv sat flere hundrede meter tilbage.
Nogle gange ser vi slet ikke katastrofen i horisonten. Andre gange kan vi godt se på linen, at den er befængt med råddenskab, skimmelsvamp, møl eller anden dårligdom. Men vi tager chancen, for vi vil jo gerne opad. Hurtigt. Men linkbuilding skal tages alvorligt. Man skal grundigt vurdere standen af den line, man kobler sig til. Hver gang.
Måske er du en af dem, der tænker “jeg tager, hvad jeg kan få af revl og krat.” Det må du selv om. Men du skal bare vide, at der er er nogen derude, der holder øje med din linkbuilding. Dem, der falder de mange meter ned mod afgrunden, falder ikke af sig selv. Nogen sendte dem derned.
Det var ikke butleren denne gang. Det var pingvinen. Google Penguin.
Jeg har valgt bjergbestigermetaforen, fordi det er en god ide at medtænke styrtrisikoen, når du linkbuilder.
Linkbuilding handler om at få de gode, de reelle, de kvalitative og de relevante forbindelser, der gør, at du bevæger dig roligt men sikkert op ad Googlestigen.
Google Penguin er en Googleopdatering fra 2012, som blev en del af kernealgortimen Hummingbird i efteråret 2016. Det betyder, at den konstant overvåger websiders backlinks, ligesom eksempelvis Panda-opdateringen hele tiden holder øje med, om skribenterne derude lægger sig i selen for at producere noget ordenligt tekstindhold.
Før implementeringen rullede en ny version af Penguin ud over nettet med jævne mellemrum, og det var altså her, man kunne risikere et styrtdyk. I dag sker det cirka med det samme, hvis du roder med linkspam.
Dine links skal komme fra sider med indhold, der er relevant i forhold til dit eget. Jo mere anerkendt siden er, jo mere værdifuldt er linket for dig. Kvalitet frem for kvantitet. Dine links må ikke komme fra sider, hvis eksistensgrundlag er reklamer, indtjening, spam, autogeneret indhold eller noget lignende. Hold igen med links fra fora og kommentarfelter. Du ender med at falde ned og slå dig.
Hver gang man linker, gør man det med en ankertekst (anchor text). Ankertekster har stadig en rimelig grad af betydning, og derfor skal du variere dem så meget som muligt.
Det går ikke, at mange ankertekster har dem samme ordlyd – specielt ikke hvis det ’tilfældigvis’ er de ord, du gerne vil ranke på. Hvis det skal se ud, som om du har fået dine links på naturlig vis, skal ankerteksterne være forskellige. Desuden viser helt nye undersøgelser fra bl.a. SEMrush, at afsenderen – altså websiden, der linker til dig – har større betydning for linket end selve ankerteksten. Det betyder, at hvis du er så heldig at få et link fra DR Nyheder, så giver dette link en god portion point, uanset ankerteksten.
Det dur heller ikke at få en masse links til din side, hvis der ikke sker en skid på den. Hvem skulle linke til en webside, der ikke løbende får nyt indhold? Linkbuilding skal ske i kombination med hyppige opdateringer af dine egen hjemmeside.
Flere spørger, hvor mange links de må få om dagen. Det kommer helt an på, hvilken side du har. Rigtig mange websider linker hver dag til førnævnte DR Nyheder. Hvorfor? Fordi den pumpes med nyt indhold på timebasis. Og så er det ok. Sandsynligvis kan hverken du eller jeg præstere den mængde indhold på vores hjemmesider dagligt, så vi må derfor også nøjes med en mere beskeden mængde links.
Det hele drejer sig om naturlighed. Penguinalgoritmen er lavet af mennesker, og den er i et eller andet omfang programmeret til at vurdere, hvad der ser naturligt ud i en menneskelig virkelighed. Om det engelske komma gælder en regel. Den kan koges ned til, at ‘doubt‘ rimer på ‘out‘. Hvis et link lugter mistænkeligt, så lad det ligge og led efter et, der er bedre.