Plugins – Ven eller fjende?

Hvis du benytter dig af WordPress på din hjemmeside ved du med garanti, at smarte plugins kan downloades og gøre underværker for funktionalitet, udseende eller ydelse på din side. Du skal dog altid huske at tænke dig grundigt, om inden du installerer, for hvis ikke, kan du risikere at komme i store problemer. 

Man mener, at omkring 30% af alle hjemmesider på verdensplan benytter WordPress. Derfor kan CMS-udbyderen med ro i sjælen kalde sig selv for en af verdens største indenfor sit felt. Har man beskæftiget sig med WordPress er det ikke svært at forstå populariteten, for det fungerer som udgangspunkt upåklageligt og gør det muligt for folk uden erfaring med kodning eller programmering, at skabe smukke og velfungerende hjemmesider.

Plugins kan gøre underværker for din hjemmeside

Jeg har minimalt med erfaring med kodning, og derfor er det ikke noget jeg frivilligt kaster mig over, hvis jeg kan undgå det. Jeg slipper heldigvis som oftest, fordi der stort set altid findes et plugin som kan downloades og indsættes på et af mine sites.

Ved hjælp af plugins kan du undgå SPAM, sætte en webshop op, få en kontaktformular der fungerer og meget, meget mere – ting som jeg aldrig selv ville kunne have skabt til min side.

Du kan altså, med hjælp fra andre, bruge plugins til at gøre din hjemmeside endnu bedre og mere funktionel end før. Men desværre vokser træerne ikke ind i himlen, og der er en bagside af medaljen, når det kommer til plugins hos WordPress.

Risici ved plugins

Selvom plugins måske på nuværende tidspunkt lyder geniale, så er det ikke helt uden risiko hvis du vælger at installere et på dit site. Det viser sig nemlig, at de forkerte plugins kan have en decideret negativ effekt, hvis du altså ikke tænker dig om, inden du vælger at installere.

Du kan blandt andet risikere at din side går ned, temaer stopper med at virke, Google ser sig sur på dig eller du bliver hacket.

Dyrkøbt erfaring har lært mig, at intet af ovennævnte er særligt sjovt, hvorfor du bør overveje dine plugins nøje.

Din side risikerer at blive langsom – det kan Google ikke lide

De fleste der beskæftiger sig med SEO ved, at Google ikke er glad for langsomme sider. For dem – og sikkert også dine besøgende – er det vigtigt, at man ikke skal vente alt for længe på, at siden bliver indlæst. I SEO-branchen mener man, at langsomme indlæsningstider kan have en negativ indvirkning på dine placeringer i googlesøgninger, hvilket kan være yderst kritisk, hvis du lever af organisk trafik.

På et af mine sites havde vi for noget tid tilbage skrevet en artikel om pusleborde, hvorefter vi kørte en hastighedstest for at sikre os, at alt var i orden. Til skræk og rædsel viste det sig, at det bestemt ikke var tilfældet. Artiklen tog uhørt lang tid om at blive indlæst, hvilket viste sig at gælde for hele vores hjemmeside. Efter at have brugt timevis på at finde frem til problemet, lykkedes det os til sidst at lokalisere synderen – et plugin som var yderst tung og som derfor tog alt for lang tid at indlæse vores besøgende. Et andet godt eksempel er Contemporary collage art hvor vi arbejdede på at gøre siden hurtigere. Den tog over 2 sek. om at loade til at vi fik den ned på under 0.5 sek. hvilket er acceptabelt.

Plugins kan give adgang til dit site

Selvom det kan være kritisk hvis din side er langsom, så er det ingenting sammenlignet med at blive hacket.

For ganske nyligt skete det for en del i vores branche, som alle havde det tilfælles, at de brugte et bestemt plugin. Det viste sig, at der var et sikkerhedshul i koden, som gjorde det muligt for tredjepart at få adgang til hjemmesiderne, som alle blev programmeret til at sende trafikken videre til en anden hjemmeside. I praksis betød det, at alle som besøgte deres sider, blev ledt videre til en side med – og nu gætter jeg kun – lettere skummelt indhold.

Vi slap heldigvis selv, da vi ikke bruger det hackede plugin, men det kunne vi ligeså godt have gjort. Derfor har det været lidt af en øjenåbner for os, og helt sikkert også de implicerede.

Er det så helt slut med at bruge plugins?

Nej, bare rolig. Du kan stadig bruge dine favoritplugins – det gør vi også selv fortsat.

Det er dog værd at gøre til en vane at undersøge nettet for andres erfaringer med et givent plugin, inden du installerer. På den måde bliver du i bedste fald advaret, så du ikke skal bøvle med langsomme landingssider, fejl på siden eller risikere at give ubudne gæster adgang til din kode. Man kommer langt med sund fornuft, så hvis et plugin har dårlige anmeldelser eller i det hele taget lugter af scam, så overvej grundigt om det er risikoen værd, inden du installerer.